
Dzień Kulinarnych Mocniaków w ZSP w Łuszczowie Drugim
W ramach programu edukacyjnego „Szkolne Przygody Gangu Mocniaków”, którego celem jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci, w ZSP w Łuszczowie Drugim zorganizowano „Dzień Kulinarnych Mocniaków” z udziałem dzieci przedszkolnych, uczniów i społeczności lokalnej. Do wspólnego świętowania zaproszono wielu gości: Seniorów z Klubu Seniora w Rudniku, panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Łuszczowa oraz rodziców, babcie i dziadków uczniów i przedszkolaków. Na spotkaniu był też obecny Wójt Gminy Wólka pan Edwin Gortat. Dyrektor Szkoły w Łuszczowie pani Magdalena Krystiańczuk i władze Gminy Wólka aktywnie włączyli się w organizację spotkania. Gmina Wólka sponsorowała produkty żywnościowe na wspólne międzypokoleniowe gotowanie. Koordynatorem programu edukacyjnego była pani Anna Anasiewicz. Do współpracy przyłączyli się licznie nauczyciele ZSP w Łuszczowie pani Anna Podsiadło, pani Dorota Matys, pani Marlena Gdela, pani Katarzyna Mieczkowska-Bądos oraz pani Dominika Kot, która dokumentowała foto relacją całe nasze przedsięwzięcie. Wszystkim serdecznie z całego serca dziękujemy.
Aby uświadomić dzieciom i seniorom, jak ważna jest prawidłowa dieta w zachowaniu zdrowia, spotkanie rozpoczęła prelekcja pielęgniarki środowiskowej z Łuszczowa pani Ewa Rycerz nt. zbilansowanej diety, połączona z prezentacją multimedialną. Seniorzy mieli też okazję obejrzeć przedstawienie przygotowane przez uczniów naszej szkoły z klasy II i III b „O Smoku Łakomczuchu i Królewnie Witaminie”, dotyczące zdrowego odżywania, a także wysłuchać piosenek o tematyce zdrowotnej w wykonaniu przedszkolaków z Oddziału Zerowego. Zaproszeni Seniorzy z Domu Seniora w Rudniku podzielili się z zebraną publicznością swoimi wspomnieniami z dzieciństwa, dotyczącymi ulubionych smaków i potraw. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Łuszczowie przedstawiły informacje nt. regionalnych potraw, podzieliły się przepisami na smaczne i zdrowe dania.
Spotkanie lokalnej społeczności na Dniu Kulinarnych Mocniaków poprzedzone było zajęciami w klasach na temat Talerza Zdrowego Żywienia: oglądaniem filmów edukacyjnych, pogadankami, zajęciami plastyczno – technicznymi o wyżej wymienionej tematyce (segregowanie pokarmów na talerzu z wykorzystaniem pluszaków z Biedronki, plastelinowych produktów, budowanie Mocniaków z klocków klików itp.)
W drugiej części świętowania na Dniu Kulinarnych Mocniaków odbyło się wspólne gotowanie potraw przez dzieci i uczniów oraz seniorów wg zasady Talerza Zdrowego Żywienia. Gotowanie odbywało się w świątecznym klimacie, a przygotowane potrawy były nie tylko zdrowe i smaczne, ale nawiązujące do tematyki bożonarodzeniowej i swoim wyglądem zachęcające do spożycia. Wspólne gotowanie wzmacniało i utrwalało rodzinne więzi między seniorami a dziećmi, przebiegało w radosnej, świątecznej atmosferze.
Gotowe potrawy trafiły na szwedzki świąteczny stół, który prezentował się niezwykle bogato i kolorowo. Na zakończenie wszyscy uczestnicy wydarzenia sfotografowali się przy stole na tle plakatu przedstawiającego Talerz Zdrowego Żywienia. Plakat został wykonany z użyciem różnorodnych technik plastycznych przez uczniów naszej szkoły.
Ostatnim punktem programu była degustacja przygotowanych potraw. Impreza niezwykle podobała się seniorom, a członkowie Klubu Seniora z Rudnika, działającego na terenie Gminy Wólka, wykazali po spotkaniu chęć nawiązania trwałej współpracy ze szkołą na kolejnych spotkaniach i imprezach.