
Zajęcia kulinarne w 3a
Uczniowie klasy 3a uczestniczyli w zajęciach kulinarnych w pracowni kuchennej wyposażonej w ramach „Laboratoriów przyszłości”. Mieli za zadanie przygotować, sałatki warzywne, owocowe lub zdrowe kanapki. Zajęcia kulinarne były poprzedzone zajęciami z zakresu zdrowego żywienia, uczniowie dowiedzieli się o wpływie witamin na funkcjonowanie człowieka. Dzieci przyniosły na zajęcia kulinarne pożywne produkty: razowy i ciemny chleb, wędlinę, ser, jajka, ogórki, pomidory, sałatę, paprykę, szczypiorek, koperek, rzodkiewkę. Inne dzieci postawiły na witaminy zawarte w owocach. Przed wykonywaniem smakowitości wszyscy umyli ręce i przygotowali stoły. Trzecioklasiści samodzielnie przygotowali zdrowe kanapki, szaszłyki z owoców, sałatki owocowe. Następnie odbyła się degustacja kanapek oraz innych pyszności. Wykonane samodzielnie potrawy wszystkim smakowały.
Dzięki takim zajęciom uczniowie kształcą w sobie samodzielność, zdrowe nawyki żywieniowe i dbałość o higienę i kulturę podczas spożywania posiłków.