Tutaj powinien być opis

„ZABAWNE I ZDROWE STWORKI KANAPKOWE” – ZAJĘCIA KULINARNE W KLASIE DRUGIEJ

W naszej szkole kształtujemy zdrowe nawyki żywieniowe. Odpowiednie żywienie oparte na naturalnych produktach zmniejsza ryzyko nadwagi i chorób, a jednocześnie może podnieść odporność.

Uczniowie klasy drugiej uczestniczyli w zajęciach kulinarnych w pracowni kuchennej wyposażonej w ramach „Laboratoriów przyszłości”. Mieli za zadanie przygotować  zdrowe kanapki. Zajęcia kulinarne były poprzedzone zajęciami teoretycznymi o zdrowym żywieniu, w ramach których uczniowie wykonywali w grupach piramidę zdrowego żywienia  i aktywności fizycznej. Dzieci przyniosły na zajęcia kulinarne pożywne produkty: chleb, szynkę, ser, jajka, ogórki, pomidory, sałatę, paprykę, szczypiorek, rzodkiewkę. Wspólnie zadbaliśmy o podstawowe zasady higieny, czyli umycie rąk przed wykonywaniem kanape i odpowiednie przygotowanie stołu. Drugoklasiści samodzielnie przygotowali zdrowe kanapki, które przyjęły kształty wesołych stworków. Następnie odbyła się degustacja kanapek, a zadowolone miny potwierdziły, że najlepiej smakują kanapki zrobione własnoręcznie.

Dzięki takim zajęciom uczniowie kształcą w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe i dbałość o higienę podczas spożywania posiłków,  rozwijają kreatywność i wyobraźnię.