Tutaj powinien być opis

Działania prozdrowotne w klasach 1-3

Uczniowie klas I – III brali udział w zajęciach i działaniach związanych ze zdrowym odżywianiem.

W klasie I omówiono piramidę zdrowego żywienia  oraz poszczególne produkty żywnościowe, które gwarantują prawidłowy rozwój organizmu. Dzieci obejrzały prezentację nt. zdrowego żywienia. Były zabawy  i konkursy związane z owocami i warzywami. Uczniowie układali  puzzle: „Zdrowy talerz”, utrwalające wiedzę nt. zdrowych produktów żywnościowych. Prowadzili także hodowlę rzeżuchy, która jest doskonałym zdrowym dodatkiem do sałatek i kanapek.  Obserwowali, jak kiełkują nasio   i jak rzeżucha rośnie.

Uczniowie klas drugich w marcu brali udział w projekcie edukacyjnym - cyklu zajęć związanych ze zdrowym odżywianiem. Najpierw przypomnieli sobie budowę piramidy zdrowego żywienia. Omówili produkty spożywcze umieszczone na jej kolejnych piętrach, które w połączeniu z aktywnością ruchową i snem gwarantują prawidłowy rozwój dziecka. Poznali najważniejsze witaminy i ich rolę w organizmie człowieka. Wspólnie przygotowali klasową gazetkę podsumowującą zdobytą już wiedzę. Na zajęciach edukacji plastycznej powstały „zdrowe dania” – propozycje uczniów na ulubiony posiłek pełen witamin. Na zakończenie projektu uczniowie przygotowali samodzielnie wiosenne kanapki według własnych przepisów. Wspólnie zjedli drugie śniadanie, przypominając, przy tej okazji, zasady zachowania przy stole.

Uczniowie klasy III na zajęciach z edukacji technicznej wykonali własnoręcznie sok z jabłek, pomarańczy, marchewki, kurkumy i imbiru na katar i przeziębienie. Idealny na zwiększenie naszej odporności.

Mamy nadzieję, że nawyki dobre nawyki żywieniowe będą towarzyszyły naszym uczniom na co dzień.